Niklas R resized 8 2019
... är doktorand  (i pedagogik), deltidsföretagare. Tidigare har jag varit yrkeslärare. Det här är en yrkesblogg skriven utgående från dessa roller.
Min yrkesprofil finns på LinkedIn. Deltid driver jag ett mikroföretag som du hittar här: Ingenjörsbyrå Rosenblad.
Skriv mig gärna ett e-post om du vill ha kontakt!
---
… is a PhD candidate (in Eucational Sciences) and a part-time entrepreneur. Earlier, I used to be a VET-teacher. This blog is mainly is written based on these roles.
My professional profile You can find on LinkedIn. Part time I run an engineering micro-agency, that can be found here: Ingenjörsbyrå Rosenblad. 
Please, just send me an e-mail if you want to get in contact! 

Mobbning


Tag ett papper, slätt och vitt. Skrutta ihop pappret en aning, och sedan lite till och sedan ännu mera. Skrutta sedan ihop det till en boll.
Trampa på det, så det blir smutsigt. Sparka till slut det smutsiga pappersskruttet i en knut.

Plocka sedan upp det sargade skruttet från golvet, veckla ut pappret. Det är fortfarande ett papper, eller hur. Men det är randat av svarta ränder och kantat av skrynklor, kanske är det naggat i kanterna och lite sönder.

Föreställ dig att pappret du skrynklade ihop var en sedel, samma procedur gör sedeln lika skrynklig och smutsig, men sedelns värde består oberoende.

Släta sedan ut pappret, så gott det går. Det går antagligen att släta ut pappret, men rynkorna och smutsränderna är kvar. De består.

Detta kan vara beskrivningen av en mobbad människas liv. Genom att mobba kommer du att skrynkla ihop människan, smutsa ner, förstöra. Även sedan kanske trösta, släta ut och säga förlåt. Det blir lite bättre, smutsränderna kanske bleknar med tiden.  Men skrynklorna, såren och ärren, de består - livet ut.

(Okänd källa) 
Exemplet läste jag om redan för ett antal år sedan, en lärare hade handgripligen framfört exemplet framför sin klass.
Har blivit tipsad om en länk: http://www.friends.se/friends/om-mobbning, var samma exempel ska finnas publicerat.

På begäran publicerar jag texten, så här kommer den (lite omskriven med egna ord, enligt hur jag kommer ihåg att det gick). Oberoende, ingrip då du möter mobbning! I förebyggande syfte och handgripligen. Det gäller i skolan, i hemmet, på arbetsplatsen, och bland umgängeskretsen.
Niklas Rosenblad
Tfn: 040 718 5929
E-mail: niklas.h.rosenblad@gmail.com

© Niklas Rosenblad 2018. Created by MR MEDIA